Det här med en eventuell sockerskatt- hur kan någon tro att staten är svaret på ett så ohyggligt personligt dilemma som överkonsumtion av socker?

Varannan svensk är för knubbig. Fel kost är givetvis inte det enda anledningen. Ett jordbrukssamhälle har övergått till ett tjänstesamhälle och lekar runt husknutarna har blivit verklighetsflykter på the world wide web. Jag motsätter mig inte utvecklingen- ingenting blir bättre av att backa in i framtiden- men det innebär samtidigt att vi behöver anpassa oss på andra sätt för att inte hela riket ska bli ohälsosamt. ”Allt annat lika” är inte aktuellt i det här fallet.

Varför ska du och jag straffas med skatt på det vi tycker är gott för att Göran Greider inte har nog med självdisciplin för att hålla sig borta från smågodishyllan? Vad vi stoppar i oss är vårt eget ansvar. SVT:s reportage där den tjocke och ångestfyllde Greider fyller en påse med sura björnar samtidigt som han beklagar sig över att ”det är för billigt” och ”att ”staten måste ge honom hjälp” är höjden av pinsamhet. Menar Greider på fullaste allvar att han inte har något val än att äta onyttigt?

Jag tror jag förstår vad Greider far efter i reportaget- han vill måla upp en bild av att Sverige håller på att bli som USA, där det är så pass stor prisskillnad på nyttiga och onyttiga matvaruprodukter att mat har blivit en väsentlig klassfråga. Underklassen har i princip inte råd att konsumera hälsosam mat hur de än försöker. Jag kan garantera att Sverige är ljusår från en sådan verklighet.

Lyckligtvis signalerar folkhälsominister Gabriel Wikström att en sockerskatt inte är aktuell (vilket kommer leda till att han bestraffas med ett berg av sura ledarsidor i Dalademokraten). Han vill se andra lösningar innan Greider får sin efterlängtade skatt. Ett av ministerns förslag är att ta bort momsen på frukt och grönt…… jo, för det är säkert så att alla tjockisar som springer på kiosken varje dag för att köpa sega råttor börjar äta frukt istället så fort frukten blir billigare….

Några förslag är att vi istället satsar på mer idrott i skolan, livsstilssamtal vid rutinhälsokontroller, mer information om hälsosam livsstil i skolan och ekonomiska incitament från arbetsgivare för att uppmuntra sina anställda att motionera. Men allra viktigast är förstås det egna ansvaret!

Jag vill även passa på att lufta min åsikt om att barn som är tjocka är det pga. att deras föräldrar låter dem vara det. Kanske det skulle vara straffbart att låta sina barn bli överviktiga? Det är ju på gränsen till barnmisshandel när man kan se vika konsekvenser det ger barnen i det fortsatta livet (givetvis finns det komplicerade undentag ibland, med sjukdomar och annat hemskt).

Slutsats: Nej till sockerskatt. Ta eget ansvar. Låt Göran Greider ha sina sura björnar, han kommer snart hitta något annat han vill kräva staten på.