Det finns ett monopol som möjligen, möjligen är lite, lite bra: Systembolaget.

På vår stämma har debatten gått het om denna, för moderaterna, hatobjekt som vi samtidigt vårdar ömt.

Frågan är faktiskt så het att stämman var i luven på varandra om frågan skulle hänskjutas till redaktionskommittén eller tas beslut på under motionsbehandlingen. Efter omröstning behandlade vi den omgående.

Hur kvalitativt Systembolaget än må vara så är jag starkt kritisk till ett alkoholmonopol. Hela systemet är ett curlande utan önskad effekt.

Jag tänker syna alkoholmonopolet ur tre perspektiv:

Kvalitet: Många menar att Systembolaget erbjuder en kvalitet av drycker och att vi i Sverige inte har ett utbud av lågkvalitetsalkohol som går att finna i de länder där alkoholmarknaden är fri. Det här är ett ganska naivt synsätt. I länder med fri alkoholmarknad finns oftast variation och grader av alkoholförsäljare, allt från de billiga öl och spritförsäljarna till de snoffsiga vinhandlarna. Jag kan även ta död på myten om att Systembolaget bara säljer kvalitetsprodukter. Tre ord: Foot of Africa.

Unga: Självaste Beatrice Ask var uppe i talarstolen och påpekade att det finns korrelation mellan det svenska alkoholmonopolet och en förskjuten alkoholdebut. Är det bara tillgången av alkohol som påverkar ungas överkonsumtion av drycken? Är det inte fler saker som gör att ungdomar super? Sociala konstruktioner, arbetslöshet, föräldrar utan engagemang, ensamhet m.m.m.m.

Hälsa: Slutligen, vissa är ju så rädda att vi ska bli alkoholister allesammans om alkoholen blir mer tillgänglig. Sist jag kollade så stod varken Frankrike, Tyskland eller Danmark upp till midjan av alkoholism. Dock finns det undersökningar som visar att vi i norden dricker betydligt större mängder när vi väl dricker än andra länder. Alltså faller argument om att alkoholmonopolet skulle rädda vår hälsa. Varför kan vi inte låta människor ta ansvar för sin alkoholkonsumtion? Människor klarar ju uppenbarligen att göra det i andra länder.

Hur slutade då denna nagelbitare?

Moderaternas partistämma beslutade i enlighet med partistyrelsen, men lyckligtvis så tillkom ett litet tilläggsyttrande omen utredning av vad ett avskaffande skulle innebära. Nåja, man får vara glad för det lilla.